Tepsistä on moneksi

Keilailu on kuulunut Turun Palloseuran toimintaan suunnilleen toiminnan alusta lähtien, laajentuen pikkuhiljaa ensin keilailujaostoksi ja sittemmin itsenäiseksi jäsenyhdistykseksi. Nykyään TPS Keilaajat ry:n toiminta pitää sisällään juniorivalmennusta, kilpakeilailua niin yksilö kuin joukkuekilpailuissa eri sarjatasoilla, kirkkaimpana tähtenä miesten edustusjoukkueemme, joka keilaa miesten SM-Liigassa. Viime keväällä olimme sarjataulukon kärjessä, kun Liiga-kausi katkaistiin koronan takia. Nyt kun tämän kauden Liigan runkosarjasta on pelattu puolet, on TPS jälleen piikkipaikalla. TPS Keilaajilla oli joukkue myös naisten SM-Liigassa, mutta jouduimme valitettavasti luopumaan siitä kauden 2018-2019 jälkeen johtuen sekä pelaajapulasta että taloudellisista seikoista.

Soveltava keilailu tuli seuran toimintaan mukaan syksyllä 2014. On aina erityisen mukavaa käydä vierailemassa tämän ryhmän luona ja nähdä kokea keilailun heille tuottamaa iloa. Keilailusta on niin moneksi. Kaudella 2020-2021 tulemme jälleen valloittamaan uuden alueen osallistuessamme kuurojen mestaruussarjaan.

TPS Keilaajat ry:llä on tällä hetkellä 53 jäsentä. Seurassa on jäseninä sekä miehiä että naisia, ikähaarukan ollessa 11-85 vuotta. Rekisteröityjä kilpakeilaajia seurassa on 43. Keilailuseurojen rekisteröityjen jäsenten määrän keskiarvo on koko maassa noin 16,4 ja Turun Keilailuliiton jäsenseurojen osalta noin 17,9. TPS Keilaajat ry:tä voidaan siis pitää sekä paikallisesti että valtakunnallisesti suurena seurana.

Jokainen kuitenkin varmasti ymmärtää, ettei 43 jäsentä ole paljon, kun ajatellaan seuran toimintojen koko laajuutta. On jo pitkään arvioitu seurojen jäsenmäärän keskiarvon nousevan pienimpien seurojen toiminnan loppuessa, mutta keilaajien kokonaisjäsenmäärä ei kuitenkaan seurojen vähenemisen myötä nouse vaan laskee, koska pienimpien seurojen toiminnan loppumisen syy on jäsenten ikääntymisen myötä tapahtuva keilailun lopettaminen, jolloin muihin seuroihin niistä siirtyy jäseniä hyvin vähän.

Keilailun medianäkyvyys on valitettavan vähäistä, joten sponsoritulojen saaminen on sangen haastavaa ja puolen sadan jäsenen jäsenmäärällä jo pelkästään varainhankinta ym. toiminnan kulujen kattaminen on haastavaa. Me olemme olleet onnekkaita löytäessämme yhteistyökumppaneita, joita ilman ei seuran toiminnan pyörittäminen tässä laajuudessa olisi mitenkään mahdollista.

Keilailu sopii kaiken ikäisille. Osku Palermaa, suomalainen huippukeilaaja, aloitti keilailun kolmevuotiaana ja tiettävästi vanhin keilailun aloittanut henkilö oli aloittaessaan sataviisivuotias. Voidaan sanoa, että keilailu on koko eliniän mittainen harrastus. Keilailu sopii muuten myös erinomaisesti muun urheilu-uran jäähdyttelyyn ts. urheilu-uran jatkamiseen ensimmäisen lajin harrastamisen päättyessä.

”Mikä keilailussa on hienointa? Se, että se on niin helppoa, kuka vaan voi mennä radalle ja alkaa keilaamaan. No mikä keilailusta tekee haastavan? Se, että se on niin vaikeaa, ettei sitä opi koskaan kokonaan, vaan aina voi haastaa itseään ja oppia uutta.” Vastasi Sami Konsteri, toinen suomalainen huippukeilaaja, taannoin haastattelussa.

Seuratoiminnan kivijalka keilailussakin on junioritoiminta. Sen avulla saadaan seuran ja lajin pariin uusia harrastajia ja jäseniä. Junioritoiminnan mahdollistamiseen puolestaan tarvitaan jäsenmäärältään suuri seura, jolla on menestystä oman lajinsa kilpailutoiminnassa. Aiempina vuosina oli hyvin yleistä, että TPS:n muista lajeista siirryttiin keilailun pariin ja TPS Keilaajiin ja sitä soisin tapahtuvan paljon enemmän nykyäänkin. Vinkkinä mainittakoon, että golfin ja keilailun harrastamisen sesongit osuvat eri vuodenaikoihin. Edellä en tarkoita pelkästään kilpakeilailua, sillä seuratoimintaan tarvitaan myös muita, yhdistystoiminnan tekijöitä! Tule rohkeasti kokeilemaan!

Olet aina tervetullut Turun Palloseuran keilailun harrastajien joukkoon!


Seppo Virkkala

Kirjoittaja on TPS Keilaajat ry:n puheenjohtaja