TPS Hockey Hall of Fame – kunniaseinän, museon ja pelipaitanäyttelyn muodostama ainutlaatuinen kokonaisuus

Voimme ylpeydellä sanoa, että Gatorade Centerissä sijaitseva TPS Hockey Hall of Fame on suurimmalta osaltaan aiempien johtohenkilöidemme käsialaa ideasta toteutukseen saakka. Myös monet kunniaseinällä aateloiduista seuraikoneista ovat jäseniämme. Ajatus seuramme historian ja sen merkkihenkilöiden kunnioittamisesta oli elänyt jo pitkään, mutta toteutus ja tekijät puuttuivat. Lopullisena sysäyksenä Hockey Hall of Fame -projektille toimi museohanke, ja sen saama noste Turun Palloseuran historiaa arvostavien ihmisten päästyä päättämään asioista. HC TPS Turku Oy:n silloinen toimitusjohtaja Mika Eskola totesikin avajaistilaisuudessa pitämässään juhlapuheessa, ettei TPS Hockey Hall of Famea olisi ilman Eero Wallinia. Suurella kiitoksella Eskola mainitsi erikseen Juha Kivisen ansiokkaan panoksen kunniaseinän valinnoissa. Kunniaseinä Pro Patria -muistolaattoineen, sekä museo ja pelipaitanäyttely muodostavat yhdessä ikkunan TPS:n jääkiekkoilun vaiherikkaaseen ja menestyksekkääseen, yli 80-vuotiseen historiaan. TPS Hockey Hall Of Fame avattiin näyttävin juhlallisuuksin Turun Palloseura ry:n perustamisen vuosipäivänä 24. lokakuuta 2015. Siihen on tutustunut arvovieraita aina tasavallan presidentti Sauli Niinistöä myöten.

Kunniaseinä

TPS_HOCKEY_HALL_OF_FAME_1.jpgKunniaseinän henkilövalintoja tehtäessä Tepsiläiset ry:n silloinen sihteeri ja Turun Palloseura ry:n hallituksessakin vuosia edustajanamme vaikuttanut Juha Kivinen oli keskeisessä roolissa yhdessä perustajajäsenemme Rauno Sjöroosin kanssa. Seinää alettiin täyttää kronologisessa järjestyksessä, joten sinne on vasta odotettavissa nuorempien katsojien tuntemia kasvoja.

Ensimmäisessä vaiheessa paikkansa kunniaseinältä saivat pääasiassa 1930-, 40-, 50- ja 60-luvuilla urotekoja Tepsin väreissä tehneet, muutamalla myöhempien aikojen sankarilla höystettynä. TPS:n ensimmäisen ottelun kokoonpano, SAS-ketju ja 45 mustavalkoista suuruutta saivat näin hienon tunnustuksen.

Hall of Famea täydennettiin vuonna 2016, jolloin sinne lisättiin 23 nimeä. Vuonna 2017 ja 2018 valittiin kumpanakin 14 uutta jäsentä. Viimeksi uusia jäseniä on lisätty seinälle syksyllä 2021. Tällöin aateloitiin vuoden 2016 tapaan peräti 23 ansioitunutta seuraikonia.

Tepsiläiset ry:n jäsenistä paikan Kunniaseinällä ovat tähän mennessä saaneet;

Hannu Ansas, Rauno Heinonen, Juhani Ikonen, Hannu Jortikka, Vladimir Jursinov, Hanna Karelius, Esa Keskinen, Marko Kiprusoff, Saku Koivu, Kalervo Kummola, Jorma Laapas, Reijo Leppänen, Seppo Lindström, Markku Mattila, Jouko Narvanmaa, Pertti Nieminen, Timo Nummelin, Petteri Nummelin, Mauno Nurmi, Kai Nurminen, Jyrki Santala, Matti Sundelin, Rauno Sjöroos, Juhani Tamminen, Jorma Valtonen, Seppo Verronen, Jukka Vilander, Hannu Virta, Hannele Virtanen, Juhani Wahlsten, Urpo Ylönen ja Hannu Äyräs.

Pro Patria -muistolaatta

IMG_0847.JPGValkeasta marmorista tehty Pro Patria –muistolaatta paljastettiin 27. marraskuuta 2017 kunnioittamaan 1939-1945 sodissamme kaatuneiden TPS:n edustusjoukkueissa pelanneiden sankarivainajien, Alpo Reunasen, Lauri Kaijalan ja Jorma Varjosen muistoa. Idea sai alkunsa Suomen 100-vuotisjuhlien kynnyksellä, kun puheenjohtaja Eero Wallin esitti ajatuksen kunniajäsenellemme ja todelliselle seuraikonille, Heikki Mäelle, kysellen häneltä tietoja seuran sankarivainajista. Wallin lupasi toteuttaa Turun Palloseura ry:n hallituksen hyväksynnällä projektin, jos vain sopivan arvokas paikka löytyisi. Ja löytyihän se. Itseoikeutetusti seuran merkin viereltä kunniaseinältä.

Ratkaisuun vaikuttivat positiivisesti kunniapuheenjohtajamme, sosiaalineuvos Seppo Verronen, Turun Palloseura ry:n puheenjohtaja Kari Kauppila ja HC TPS Turku Oy:n markkinointipäällikkö, perustajajäsenemme Rauno Sjöroos. Tepsiläiset ry:n hallitus päätti Wallinin ehdotuksesta vastata hankkeen kustannuksista ja valtuutti hänet tekemään tarvittavat järjestelyt.

PRO PATRIA 4.jpgLäsnä laatan arvokkaassa paljastustilaisuudessa oli lukuisia seuralegendoja, HC TPS:n silloista ja entistä terävintä johtoa, sekä Turun Palloseura ry:n ja Tepsiläiset ry:n hallituksen jäseniä. Seuran keskusjärjestön puheenjohtaja Kari Kauppila piti koskettavan puheen, jossa hän kertasi sankarivainajiemme, Alpo ReunasenLauri Kaijalan ja Jorma Varjosen viimeisiä vaiheita ja kiitti myös laatan lahjoittanutta Tepsiläiset ry:tä.

Tilaisuus esitettiin videokuutiolla ennen 29. marraskuuta pelattua HC TPS:n Suomen 100-vuotisjuhlaottelua TPS-KooKoo. Voit katsoa muistolaatan arvokkaan julkistamistilaisuuden HC TPS:n YouTube-kanavalta.

Suomen Sotaveteraaniliitto huomioi sivuillaan kauniisti TPS:n sankarivainajat ja muistolaattamme elokuussa 2021 juttusarjassaan Kohtalot Pro Patria-taulun takaa: Turun Palloseura

TPS jääkiekkomuseo

TPS HALL OF FAME 074.JPG

Eero Wallin aloitti kunnianhimoisen jääkiekkomuseoprojektin suunnitelmallisen rakentamisen keväällä 2000 käytännössä tyhjästä. Alkuperäinen idea oman seuramme historiaa kattavammasta jääkiekkomuseosta muuntui valitettavasti vain TPS:n historiaa koskevaksi jo valmiina olleen laajan NHL- ja kansainvälisen osan jäädessä lopullisessa versiossa vain muutaman pelipaidan suuruiseksi. Esineitä Stanley Cup -sormuksesta Canada Cupin kultamitaliin kun olisi riittänyt useampaankin kehykseen.

Wallin hankki omistukseensa viidentoista vuoden aikana merkittävän kokoelman TPS:n jääkiekon historiaan liittyvää esineistöä aina 1930-luvulta asti sisältäen muun muassa seuran kaikki SM-mitalit, pelattuja pelipaitoja, sekä dokumentteja TPS-kiekon aamuhämäristä alkaen. TPS-museon pysyvä kymmenen kehyksen laajuinen näyttely perustuu Wallinin keräämään kokoelmaan.

TPS HALL OF FAME 075.JPG

HC TPS Turku Oy:n vuoden 2014 yhtiökokouksen tultua pidetyksi Wallin esitteli HK Areenan aitiossaan ajatuksen TPS-museosta ja osan sen esineistöstä jääkiekon taustayhtiön pääomistajille, Supercellin Ilkka Paanaselle ja Mikko Kodisojalle. Tärkeää pohjatyötä asian eteen tehnyt TPS Juniorijääkiekko ry:n silloinen puheenjohtaja ja vahva taustavaikuttaja Mika Eskola oli lämmennyt asialle jo aiemmin.

Kuvassa ylävasemmalla Keijo Kihlmanin ja Aki Salosen henkilökohtaisia palkintoja, leikekirjoja ja muistiinpanoja sisältävä vitriini. Salosen albumeista löytyi runsaasti historiallisesti korvaamatonta materiaalia, joka on sittemmin digitoitu seuran toimesta. Oikealla puolestaan pelipaitoja ja varusteita ja muuta rekvisiittaa 1960-luvulta 1980-luvulle.

Yhteistyöllä maaliin

Idea sai todella tuulta purjeisiinsa vasta Mika Eskolan otettua vastaan HC TPS Turku Oy:n toimitusjohtajan tehtävät. Hän ymmärsi perinteiden arvon ja toimi kulisseissa museohankkeen toteuttamiseksi. Erikseen mainittakoon myös kunniajäsenemme, legendaarisen TPS-huoltaja Hannu Äyräksen korvaamaton apu. Ilman häntä ei TPS-museota olisi voitu toteuttaa. Myös Kultakeskus Oy:n johtaja Mikko Joukainen ansaitsee tulla kiitetyksi ystävällisestä avustaan palkintojen kunnostamisessa.

Suuressa roolissa oli niin ikään Aki Salosen poika Ari Salonen, jolle lausuttakoon lämmin kiitos seurahenkisyydestä. Hänen myönteinen suhtautumisensa aikanaan keskeneräiseen ja paikallaan polkeneeseen museoprojektiin oli yksi onnistumisen kulmakivistä. Pisteeksi iin päälle ikitepsiläisenä tunnettu silloisen hallituksemme jäsen Jarmo Haahti lainasi laajasta kokoelmastaan esineitä museon alkuperäiseen näyttelyyn. Näin kokonaisuudesta saatiin tasapainoinen.

Juuso taas viitoittamassa tietä

TPS HALL OF FAME 070.JPGMuseo esiteltiin yleisölle ensi kerran yhdessä kunniaseinän kanssa 24.10.2015 ja se käsittää kaikkiaan kymmenen vitriiniä. Alun perin museon vitriinit sijoitettiin kunniaseinää vastapäätä olevaan kulmaukseen. Kesällä 2016 hallissa toteutetun remontin myötä vitriinit siirrettiin käytävän toiseen päähän TPS Shopin viereen.

Ajatuksena oli myös toimia päänavaajana ja osoittaa, että legendaaristen Tepsiläisten palkinnoille ja muulle esineistölle olisi arvoisensa paikka kaikkien nähtävänä. Idea toteutui hienoimmalla mahdollisella tavalla, kun nyt jo edesmennyt kunniajäsenemme Juhani Wahlsten asetti palkintojaan ainutlaatuisen uransa varrelta näytteille omaan vitriiniinsä kunniaseinän eteen tammikuussa 2018.

Kunniapuheenjohtaja Wallinin harras toive on, että Juuson esimerkki rohkaisisi muitakin tulemaan mukaan, vaikka pientä toivomisen varaa nykymenossa onkin. Perinteet, vanhat pelaajat ja seuratoiminnan vapaaehtoistyötä tekevät dynamot tulisi nähdä sellaisena kuin ne ovat, eli koko seurayhteisön kantavana voimavarana.

Toivottavasti muutkin tähtipelaajamme seuraavat Juuson esimerkkiä Suomen oloissa ainutlaatuisen TPS Hockey Hall of Fame -kokonaisuuden myötä. Investoiminen seuran perinteiden, ja vanhojen pelaajien kunnioittamiseen maksaa varmasti itsensä takaisin, jos asia näin talouden kautta halutaan tai edes voidaan määritellä. 

Kuvassa ylempänä ovat Turun Palloseuran kaikki jääkiekon SM-kultamitalit ja ensimmäisen mestarijoukkueemme valokuva vuodelta 1956 museon ensimmäisestä vitriinistä.

Pelipaitanäyttely museokäytävällä

P1070349.JPG

Museokäytävän katossa on näytteillä lukuisa joukko TPS:n tähtien pelattuja pelipaitoja menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä.

Näin vierailija pääsee aikamatkalle TPS:n menestyksekkääseen historiaan eri turnauksissa ja liigoissa käytettyjen paitojen välityksellä.

Vaihtuva näyttely pohjautuu Eero Wallinin seuralle lahjoittamaan 60 paidan kokoelmaan. Kokoelman painopiste on 1990-luvun ja 2000-luvun pelipaidoissa, mutta joukossa on myös 1970-luvun tähtien sotisopia.

Yhtä puuttuu vielä…

IMG_0913.JPGKuriositteettina mainittakoon, että TPS:n 1997 voittaman EHL-turnauksen näyttävä amforan mallinen pokaali ja Super Cupin pokaali samalta vuodelta olivat maanneet vuosia rikkinäisinä seuran Uudenmaankadun varastossa.

Talvella 2007 huoltaja Hannu Äyräs soitti Wallinille ja pyysi tätä ottamaan palkinnot vastuulleen, jotta ne eivät häviäisi tulevissa melskeissä. HC TPS Turku Oy:n taloudellinen katastrofi kun oli jo nähtävissä. Wallin sai HC TPS:n Ruissalon toimistolta luvan hakea pokaalit, kunnosti ne ja säilytti niitä sovitusti aina vuoteen 2012 asti, jolloin ne palautuivat seuralle 90-vuotisjuhlia varten. Nykyään pokaalit ovat HC TPS Turku Oy:n neuvotteluhuoneessa Gatorade Centerissä, eivätkä näin suuren yleisön nähtävissä.

Vuonna 2010 otetussa kuvassa Kanadamaljan lisäksi vasemmalla alhaalla syksyllä 1997 saavutettu Super Cupin voittopokaali ja kotikatsomon edessä tammikuussa 1997 voitettu EHL-pokaali.