Hesen MM-kisatunnelmat – Heikki Suhosen juttusarja jalkapallon MM-kisoista 2022

Hesen MM-kisajutuissa uusimmat kirjoitukset tulevat aina päällimmäisiksi. Skrollatessasi alaspäin löydät siis kaikki vanhemmat kirjoitukset. Kunniajäsenemme ja Suomi-futiksen kaikkien aikojen maalintekijä Heikki Suhonen on lupautunut kirjoittamaan niin suosikeistaan kuin myös yksittäisistä tähdistä jalkapallon MM-kisoista.

Kiitos Hese!

Eero Wallin

Finaali Argentiina-Ranska 3-3, rp.t 4-2 (19.12.)

Kuukauden lopputurnaus sai hienon huipennuksen, kun Ranska ja Argentiina pelasivat huippuhienon loppuottelun. Ottelu oli korkeatasoinen, vaihteleva ja hienoa futista kauttaaltaan. Tämä ottelu jakaa varmasti myös ihmisten tunteita. Paljon oli varmasti niitä, jotka toivoivat Messille mestaruutta. Paljon oli kannattajia myös Ranskalla. Lähinnä ehkä siksi, että mestaruus olisi tullut Eurooppaan.

Itse ottelu oli monivivahteinen. Ihan alku oli hyvin tasainen. Peli aaltoili päädystä päätyyn. Hyvää pelinrakentelua, ei välttämättä kovin näyttävää ja tehokasta.

21. minuutin kohdalla Argentiina sai rankkarin, kun Angel di Maria kampattiin rankkarialueella. Messi osoitti hienoa hermojen hallintaa, sijoitti pallon vuorenvarmasti maaliin.

35. minuutilla Argentiina rakensi upean hyökkäyksen, di Maria pääsi sijoittamaan pallon lähietäisyydeltä verkkoon. Maalipaikalle edettiin hienoilla matalilla syötöillä. Näyttävä maali.

Argentiinan asenne tuntui hyvin rautaiselta, pelitilannekovuus ja joukkuetaktiikka näyttivät toimivan täydellisesti.

Ranskan coach Deschamps, teki rohkean ratkaisun. Kaksi hyökkääjää Dembele ja Giroud vaihtoon jo ensimmäisen jakson lopulla. Rohkea veto joukkueen herättämiseksi taisteluun.

Toinenkin jakso eteni Argentiinan komennossa, parempi joukkue eteni kohti mestaruutta pelaamalla vuoren varmaa puolustuspeliä. Sitten vajaan kahden minuutin sisällä ottelun sai yllätyskäänteen. 79. minuutilla Ranskalle rankkari käsivirheestä, joka oli selvä mutta ei takuulla tahallinen. Mbappe ampui varman pilkun sisään. Heti seuraavasta tilanteesta, taisi kello edetä 81 minuutin puolelle, silloin Mbappe ampui hienon kuvion päätteeksi erinomaisella laukauksella pallon maaliin, 2-2. Näyttävä maali. Jo varmalta näyttänyt Argentiinan voitto luisui hetkessä käsistä.

Jatko-ottelussa Argentiina suoritti kaksi vaihtoa kerralla ja otti uudelleen pelin hallinnan itselleen. 108. minuutilla Argentiina teki taas hienon vastahyökkäyksen ja Messi pääsi ohjaamaan pallon maalinedustalta verkkoon. SE OLI siinä, useimmat ihmiset ajattelivat, niin myös minä. Mutta mitä? Ranskan sankari Mbappe pääsi vielä pilkulle ja tasoitti varmasti 3-3. Ranskalle ja etenkin Mbappelle on pakko nostaa hattua, kolme maalia finaalissa on mahtava suoritus.

Argentiinalle siunaantui vielä ihan lopussa paikka, onnea ei ollut matkassa ja alkoi aina arvoituksellinen rankkarikisa. Nyt ratkaisijan rooliin nousi Argentiinan maalivahti Martinez. Pilkut Argentiinalle 4-2 ja joukkue vei pitkästä aikaa MM-pystin Argentiinaan.

Minun mielestäni parempi joukkue voitti. Argentiina oli tasaisempi läpi ottelun. Joukkueen taktiikka kesti tämänkin ottelun. Erityisen tiivis koko joukkueen, myös Messi mukana, puolustuspeli oli myrkkyä Ranskalle.

Maalivahti Martinezin ohella nostaisin esiin, puolustuspään Otamendin ja Romeron, keskialueen di Marian ja de Paulin sekä tietysti koko joukkueen sielun ja tähden Lionel Messin. 

Ranskan joukkueen suuri tähti oli Kylien Mbappe. Hat-trick mm-loppuottelussa on loistava suoritus. Hänestä tuli myös kisojen maalikuningas 7 osumalla. Kakkosena Messi kuudella maalilla.

MMM = MAAILMANMESTARI MESSI!!!

Kirous MM-turnauksen voittamattomuudesta on nyt poissa, Messi sai sen, minkä olisi ansainnut jo ennen.

Nyt hänen rinnallaan oli mahtavat pelikaverit, oli kokemusta mutta myös nuoruuden raikkautta. Argentiina oli hyvin yhtenäinen joukkue, coach Scaloni onnistui taktiikassa hyvin ja sai koko joukkueen puhaltamaan yhteen hiileen. Palkintona oli maailmanmestaruus.

Lopputurnaus oli tasoltaan hyvä, toki myös hyvin huonoja otteluja nähtiin.

Mitalijoukkueet ansaitsivat mitalinsa. Mitään todella mullistavaa uutta ei turnauksessa tullut esiin. Yllättävintä lienee se, että erikoistilanne maaleja syntyi vähän. Etenkin, jos rangaistuspotkuja ei lasketa.

Hese

Kroatia vei pronssin (17.12.)

Pronssiottelussa oli railakas alku. Kroatia teki heti alkuun upealla vapari kuviolla 1-0 maalin. Kvardial puski pallon etuylänurkkaan Kroatia taidokkaasti ja näyttävästi, taisi olla jo ottelun toisella minuutilla. Marokko ei menettänyt uskoaan ja onnistui jo 8 minuutin kohdalla, tämäkin vaara-alueen vaparista tasoittamaan 1-1. 

Kroatia ikää kuin hallitsi ekaa jaksoa, Marokko pyrki vastaiskuilla ratkaisuun.

Kroatia oli selkeästi vahvempi, jos ajatellaan henkistä latautumista. Yhdessäkin tilanteessa keskialueella puhallettu vapari. Kuusi marokkolaista hyöri tuomarin ympärillä kädet sojossa röyhkeästi elehtien. Tuomari antoi yhden varoituksen, olisi voinut pari lisää. Ärsyttävä reaktio pelaajilta.

Kroatia onnistui vielä ennen taukoa Orsicin aivan täydellisellä ratkaisulla. Upea nosto maalin takaylänurkkaan. Todella hieno viimeistely. Kroatia oli jotenkin maltillisempi ja osoitti olevansa kokeneempi näin tärkeässä turnauksessa.

Turnauksen rasitukset alkoivat näkyä ottelussa. Useat pelaajat kärsivät krampeista. Oli aika kurjaa katseltavaa. Hiukan tuntui, että Kroatia oli fyysisempi joukkue.

Toka jakso oli rikkonaista peliä. Marokkon En-Nesyrilla oli upea paikka, mutta nosto suuntautui päin maalivahtia.

Kaksi hyvää, voitontahtoista joukkuetta kohtasivat tässä ottelussa. Samanlaiset pelityylit, Kroatian kokemus ratkaisi ottelun, minun mielestäni. Marokolla oli vielä ihan lopussa huippupaikka. Maalivahti Livakovic kuitenkin torjui En-Nesyrin yrityksen. Ja vielä 6. lisäminuutilla En-Nesyri pääsi puskuun, ei maalia.

Kroatia ansaitsi mielestäni pronssin. Marokko oli erityisen positiivinen ja aggressiivinen vastustaja.

Väsyneet joukkueet tarjosivat kivaa futisviihdettä!

Huomenna final!

Hese

Loppuhuipennus (16.12.)

Lauantaina kohtaavat pronssiottelussa Marokko ja Kroatia. Syttyvätkö joukkueet vielä taisteluun, luulisi ainakin Marokkoa kiinnostavan, jotta joukkueesta tulisi ensimmäinen Afrikan mantereen mitalijoukkue jalkapalloilun historiassa. Jos myös Kroatia jaksaa vielä syttyä, odotettavissa on fyysisesti kovaotteinen taistelumatsi, sitä on mielenkiintoista odottaa.

Sunnuntaina La Grande Finaalissa kohtaavat kaksi ehdotonta huippumaata Argentiina ja Ranska. Ainekset jopa kaikkien aikojen laadukkaimpaan finaaliin ovat olemassa. Joukkuerakenteet ovat mielenkiintoisia. Molemmissa joukkueissa on ns. tähtipelaajat, joiden ympärille coach on kerännyt joukkuehenkisiä tahtopelaajia, joiden pääasiallisin tehtävä on huolehtia puolustuspelin pitävyydestä. Molemmilla joukkueilla on huippumaalivahdit, kovaa pelaavat ja tarkat puolustajat. Keskikentältä löytyy taitoa ja luovuutta. Kärjessä taitavat, nopeat ja päättäväiset viimeistelijät ja sitten on vielä Messi joka ilmeisesti saa valita itselleen joukkuetta parhaiten hyödyttävän roolin.

—> Itse olen varma, että tulee hieno finaali!

P.S. Voi vain toivoa, että ottelun tuomari on hyvä, tasapuolinen ja kunnioittaa tapahtumaa niin paljon, että ei pyri vain tuomaan itseään esiin!

Hese

Ranska MM-finaaliin (15.12.2022)

Myös toinen loppuottelija saatiin eilen illalla selville Ranskan voittaessa Marokkon 2-0.

Tulos tuntuu selvältä, jäihin Marokko kolmen maalin päähän voitosta. Itse ottelu oli kyllä tasaisempi ja jännitys säilyi loppuvihellykseen saakka.

Ottelun alku näytti siltä, että peliä vie Ranska ja Marokko yrittää selvitä kunnialla.

Jo 5. minuutilla toppari Varane avasi hyökkäyksen syvyyteen. Griezman kiepautti itsensä vapaaksi, kuljetti rankkualueen sisälle, yritti syöttää ja pienen kimpoilun jälkeen pallo ohjautui maalin takanurkalle, josta laitapakki Hernandez lähes akrobaattisesta asennosta onnistui laukomaan pallon maaliin. Erittäin kylmäpäinen maali laitapuolustajalta.

Ottelu jatkui Ranskan komennossa. Ranska hallitsi ja tuntui kuin Marokko pyrkisi vain selviytymään ylivoiman edessä.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä voimakkaammin Marokko pääsi peliin sisään. Se hyökkäsi voimakkaasti ja Ranskan maalilla oli monta siinä ja siinä tilannetta. Yksi upea saksipotku tolppaan, yksi puolustaja Kounden pelastus maaliviivalta olivat parhaat maalipaikat. Ja olihan siellä tilanne, jossa pallon olisi saattanut jopa viedä pilkulle. Aika oudosti selitellään jälkikäteen, miksi VAR.ia ei katsottu. Johtuuko tuomarin vihellyksestä, että hyökkääjä oli ennen selvää kampitusta syyllistynyt virheeseen…!!???

79. minuutilla Ranska eteni mahtavalla vastahyökkäyksellä maalintekosektorille. Pallo pelattiin Kylien Mbappen jalkaan. Tämä suoritti itselleen tyypillisen kuljetuksen, jossa mukana suoraviivaisuus, nopeus, harhautus ja laukaus. Nyt veto ohjautui puolustajan jalan kautta takatolpalle ja sieltä Randal Kolo Muani sai herkutella pallon tyhjänä edessä ammottavaan maaliin.

Ranska ansaitsi voittonsa ja paikan finaaliin. Pelaajamateriaali on laadukas, yhteispeli toimii kentän joka osa-alueella.

On erityyppisiä pelaajia, ennen kaikkea taitavia pallollisina pelaajina. Muutama rutinoitunut supertähti nuorten kanssa yhdessä muodostavat hyvin tasapainoisen kokonaisuuden.

Coach Didier Deschamp on rauhallinen, antaa yksilöille vapauden toteuttaa omia vahvuuksiaan. VOITTAVA PERSOONA. On yksi niistä, joka on voittanut maailmanmestaruuden niin pelaajana kuin myös valmentajana.

Marokko oli läpi turnauksen erinomainen joukkuekokonaisuus. On uskomatonta tietää, että peräti 14 joukkueen pelaajaa on syntynyt muualla kuin Marokossa. Valmentaja Redragui oli onnistunut rakentamaan nimenomaan JOUKKUEEN. 

Selviytyminen MM-turnauksessa 4 parhaan joukkueen joukkoon on hatunnoston arvoinen suoritus. Silti olen sitä mieltä, että astetta laadukkaampi joukkue eteni finaaliin, astetta laadukkaammat yksilöt, rutinoituneet, maailman huippuseuroissa pelaavat pelaajat.

Tämä oli hyvätasoinen, hieno taisteluottelu.

Hese 

Argentiina MM-finaaliin (14.12.2022)

Eilen ratkottiin MM-turnauksen ensimmäinen finaalijoukkue, kun Argentiina ja Kroatia iskivät yhteen. Ennakolta odotettiin todella tasaista kohtaamista.

Ottelun alku täytti odotukset, noin puolisen tuntia oli äärettömän tasaväkistä vääntöä koko kentän alueella, ehkä jopa pienoista Kroatian dominointia. Pikkuhiljaa Argentiina pääsi rytmiin niin, että sai säädellä ottelutapahtumia ja pelin tempoa.

31. minuutilla Argentiina lähti nopeaan vastaiskuun ja sen päätteeksi Julian Alvarez pääsi läpiajoon kasvotusten maalivahdin kanssa. Livakovic joutui rikkomaan tilanteessa ja Argentiinalle oikeutettu pilkku.

Messi oli lukenut läksynsä ja nähnyt varmasti maalivahdin aikaisempia torjuntoja rankkareissa. Messi keskittyi huolellisesti ja sitten laukaisi pommin, jota oli mahdoton torjua. Ylös ja nurkkaan on maalivahdille täysin mahdoton torjuttava, kun laukauksessa on riittävästi voimaa.

Messi oli mukana myös toisessa osumassa, kun tökkäsi pallon puolustusalueelta keskikentälle, Alvarez lähti päättäväiseen kuljetukseen, suoraviivaisesti eteenpäin, kuljetuksessa oli mukana onnea, kaksi kertaa pallo karkasi kohti puolustajaa, kimposi molemmilla kerroilla takaisin Alvarezille, joka sitten hallitusti sijoitti pallon maaliin. Maalissa oli mukana pelaajan päättäväisyyttä, tahtoa ja rohkeutta.

Kroatia oli ensimmäisen jakson lopulla sillassa, alitajuntaan syntyi ilmeisesti häviämisen pelko.

Argentiina vaistosi tilanteen, piti palloa maltillisesti joukkueen hallussa, odotti oikeaa hetkeä ratkaista ja kärsivällisyys palkittiin 69 minuutin kohdalla. Edessä oli taas Messi-show. Huikea kuljetus vaara-alueelle, pysähdys ja kiepautus taas päätyä kohti, Messi hassutti Gvardiolin kahteen kertaan ja antoi keskustaan matalan syötön, josta Alvarez rauhallisesti sijoitti pallon maaliin. Messin mestarillinen taidonnäyte.

Ottelun loppu oli päätös vihellyksen odottelua. Kroatia jollakin lailla ikään kuin luovutti, henkinen ja fyysinen kantti oli joutunut jo aiemmissa otteluissa niin koville, että panoksia ei enää vaan löytynyt.

Pari huomiota

Kun Luka Modric otettiin vaihtoon, siinä tilanteessa näkyi pelaajan kasvoilta tuska. Kaikkensa antaneen pelaajan pettymys, aavistus/tuntemus siitä, että tänään EI OLE Kroatian päivä.

Erittäin yhtenäinen joukkue, joka oli pelannut hienon turnauksen, tajusi jo reilusti ennen loppua, että ilta tulee olemaan Argentiinan.

Argentiina

Olen mielenkiinnolla lukenut juttuja, joissa kaiken maailman futistoimittajat, itsensä mielestä parhaat asiantuntijat, ovat leimanneet Messin pelitavan totaalisesti. Ja ennen kaikkea asenteen.

Eivät ole edes jaksaneet ilmeisesti lukea Argentiinan pelaajien kommentteja. Sekä Julian Alvarez että Lisandro Martinez ovat omissa haastatteluissaan kertoneet, miten joukkueen valmentaja on suunnitellut pelitavan, jossa maalivahdin ja 9 kenttäpelaajan on toimittava kompaktina pakettina puolustustehtävissä. Messi tekee sen mikä tuntuu tärkeältä ja keskittää voimansa siihen kun joukkue saa pallon, miten hyökätään. Enempää en tästä saarnaa, 5 maalia ja neljä maaliin johtanutta syöttöä puhukoon puolestaan (yhtä syöttöä ei toki tilastoitu!).

Eli näistä lausunnoista tulee selkeä viesti, Messi pelaa joukkueelle sovitulla tavalla, ei siis laista puolustus vastuusta.

Kroatia

Kroatia oli JOUKKUE, mielenkiintoinen kokonaisuus. Kokemusta ja nuoruutta samassa joukkueessa. Pelaajamarkkinoilla suurseurat varmasti ovat tehneet havaintoja pelaajista ja siirtomarkkinoilla tapahtuu varmasti näiden pelaajien osalta liikehdintää.

—> minä ennustin rohkeasti avausottelun tappiosta huolimatta, Argentiinaa mestariksi. No vielä on kiivettävää, on kiva seurata, miten joukkueen henkinen kantti kestää paineet!!??

Hese

En-Nesyrin maali Marokko-Portugali -ottelussa (12.12.2022)

Mitä useampia kuvia, mitä useampia videopätkiä maalista olen nähnyt, sitä vakuuttuneempi olen, TÄSSÄ on kisojen upein maali toistaiseksi.

Lyhyt kuvaus ihan niin kuin ”ammatillisesta mielestä”.

Laitahyökkääjän mahtava keskitys vasemmalta laidalta maalinedustalle. Riittävän korkea, koska keskittäjä tiesi, kenelle syötön lähettää. Maalista ulospäin kiertyvä keskitys, maalivahdille ja puolustajille hankala puolustaa. (!)

En-Nesyri liikkuu täydellisesti oikealla hetkellä kohti palloa, maalivahdin käsien ja topparin etupuolelle, ponnistaa käsittämättömän korkealle (vastaavaa en ole ennen nähnyt), ja onnistuu täydellisellä pääkosketuksella ohjaamaan pallon maaliin.

Ajoitus, pelaajan liike, oikea-aikaisuus, rohkeus ja ennen kaikkea ponnistusvoima ovat kaikki aivan SUPERLUOKKAA.

Turnauksen upein maali mielestäni.

Hese

Yllätyksiä ja dramatiikkaa (11.12.2022)


KROATIA-BRASILIA

Hiukan väritön ottelu. Odotuksia taisi olla liikaa. Brasilia hallitsi hienokseltaan ottelua, tai pitäisikö sanoa, pelasi näyttävämmin. Kroatia jatkoi omalla tyylillä, ei näytöspisteitä vaan tehokkuutta.

Kroatia teki tästä ottelun. Joukkueen puolustuspeli on aggressiivista. Jopa niin vahvasti, että usein unohtuu se tosiasia, että joukkue osaa myös hyökätä. Ja joukkueen venymiskykyä ei voi kuin ihannoida. Jatko-otteluiden rasitukset eivät näy pelissä, myös hyökkäyksiin lähtee lähes aina mukaan useita pelaajia. 

Valmentaja Dalic käyttäytyy hillitysti kentän laidalla. 

Maalivahti Livakovic on ollut joka ottelussa erinomainen. Erityisesti raamikas mokke on loistanut rp-kilpailuissa.

Koko puolustuslinja on isokokoinen, kovaotteinen, mutta mielestäni reilu. Pelataan rohkeasti kovaa, fyysisyys paistaa otteissa.

Pelinrakentelu on edelleen suurelta osin Luka Modric`in varassa. Hän rytmittää peliä hienosti, osaa ja uskaltaa vaihtaa pelin painopistettä laidalta toiselle. Myös tempokuljetuksissa hänen voimakas juoksutyönsä tulee esille. Ja mikä parasta, tarvittaessa myös laukaukset lähtevät tilaisuuden tullen herkästi. Modric on joukkueelle erityisen tärkeä pelaaja myös siksi, että vastustaja joutuu pitämään häntä silmällä koko hyökkäyksen ajan ja kokeneena pelaajana hän jättäytyy järkevästi pois vaara-alueelta ja tekee pelikavereilleen näin lisää hyökkäystilaa.

Myös hyökkäyskalusto on kookas ja vaarallinen, erityisesti Perisic on ollut supervaarallinen aina koskiessaan palloon.

Kroatian pelaajien isänmaallisuus on huippuluokkaa, joukkueen pelistä nousee esiin jokaisen pelaajan ISO SYDÄN.

Brasilia pelasi tyylilleen sopivaa taitofutista. Pallon kierrätys menee helposti jopa liialliseksi. 

Kun Neymar ottelun jatkoajalla vei brassit johtoon, he ilmeisesti pitivät peliä jo pelattuna. Joukkue ei osoittanut nöyryyttä eikä kypsyyttä ottelun viimeisillä minuuteilla. Hyökkäyksiin osallistui lähes kaikki pelaajat sen sijaan, että olisi pidetty puolustajat valmiudessa vastustajan vastaiskuja varten. Tasoitus tuli juuri tällaisesta tilanteesta. Kroatia iski usean pelaajan voimalla ja sai brassipuolustuksen pelattua epäedullisille paikoille ja 117 minuutin kohdalla Petkovic pääsi tasoittamaan.

Sitten rankkareissa Lisakovic hoiti hommansa erinomaisesti.

Kroatia pelasi uhrautuvasti, ennen kaikkea kurinlaisesti ja nöyrästi, enkä ainakaan itse osaa pitää heidän voittoaan suurena yllätyksenä.

HOLLANTI-ARGENTIINA

Hyvä ottelu. Kaksi taitavaa joukkuetta vastakkain. Argentiina pienoinen suosikki ennakkoon ja heidän tahdissaan alkuun mentiinkin hyvin pitkään. Messin mestarillinen syöttö vapautti Molinin läpiajoon ja nuorukainen teki hallitun maalin, siirtäen Argentiinan johtoon. Kun Argentiina sai 73.minuutilla rankkarin ja Messi upotti sen verkkoon, kaikki olettivat ottelun olleen ohi.

Hattua pitää nostaa Hollannille ja sen taistelutahdolle. Joukkue onnistui maalinteossa kahdesti, maalintekijänä molemmissa Weghorst. Etenkin jälkimmäinen, tasoittava maali, oli hieno vaparikuvio, joka onnistui täydellisesti. Toki syynä oli Argentiinan puolustuksen osittainen nukahdus tilanteessa.

Rankkarikisassa Hollannin itseluottamus taisi päättyä heti ensimmäiseen vetoon. Tähtipelaaja van Dijk epäonnistui ja taisi vaikuttaa lamaannuttavasti myös jatko ampujiin. Minun mielestäni parempi joukkue meni jatkoon. Argentiinalla on kasassa hyvä materiaali, pelaajien tehtäväjako kentällä on optimaalinen, kaikilla sama, yhteinen tavoite ja tunne isänmaallinen.

Kentän käsittämättömin suoritus oli espanjalainen erotuomari Lahouz. Herra Jumala, 18 varoitusta yhdessä ottelussa!!! 18 SIIS. 

Minä tiesin herran etukäteen, niin monta Barcelonan ottelua olen nähnyt herran pilaavan. Ehkä tämän jälkeen minunkin kritiikkiä on helpompi sulattaa la ligan otteluissa. Mikki-Hiirin oloinen äijä, haluaa olla ottelussa kentän näkyvin persoona. Hyi helvete!

MAROKKO-PORTUGALI

Hyvin tasainen ottelu. Portugali hallitsi hienoisesti kenttäpeliä, mutta Marokko on kompakti, hyvähenkinen, fyysisesti isokokoinen ja täydellä sydämellä taisteleva joukkue kokonaisuus. Maalivahti Bono rauhoittaa koko joukkuetta maltillisella työskentelyllään.

Ei pidä unohtaa, että puolustusvoittoisuudestaan huolimatta Marokko myös hyökkäsi rohkeasti. Maali oli SUPERHIENO! En-Nesyri sai loisteliaan keskityksen maalin edustalle. Isokoinen hyökkääjä liikkui täysin oikeaoppisesti palloa kohti, valtavalla, siis ihan valtavalla ponnistusvoimalla, pääsi palloon maalivahdin käsien etupuolelle ja teknisesti täydellisellä puskulla puski pallon maaliin. Kisojen kenties yksi komeimpia maaleja. 

Kun joukkueen puolustuspeli oli tiivistä, ei Portugalia auttanut edes Cristiano Ronaldon sisäänotto 51. minuutin kohdalla. Ainoaksi todelliseksi tasoitusmahdollisuudeksi jäi Bruno Fernandezin häikäisevän hieno laukaus maalin ylärimaan. Pari senttiä alemmas ja todellakin näyttävä maali olisi ollut varma.

Marokko on kova joukkue, sen yhtenäinen tapa pelata tuo tulosta. Turnauksen suurin yllättäjäjoukkue.

ENGLANTI-RANSKA

Hyvinkin odotettu kohtaaminen, kaksi turnauksessa positiivisesti esiintynyttä joukkuetta vastakkain. Molemmilla monipuolinen ja hyvin yhteen pelaava materiaali.

Ranska pääsi johtoon hienolla yksilösuorituksella, Tchouameni ampui kaukaa, maskin takaa ja yllättävästi, laukaus lähti maalivahti Pickfordille ”maskista”, ei hän pystynyt reagoimaan riittävän nopeasti laukauksen torjumiseksi.

Englanti tasoitti pilkulta. Harry Kane ampui pallon varmasti verkkoon.

Ranskan kokenut sankari Giroud puski hienon maalin päällään ja taas oli taivas auki ranskalaisille. Aivan ottelun loppuminuuteilla Englanti sai vielä mahdollisuuden tasoittaa. Kane jälkeen pilkulle. Huolellinen keskittyminen, kanuunaveto, mutta pallo ulkoavaruuteen reilusti yli maalin.

Viihteellinen, hyvätasoinen ottelu, erinomaisia yksilöitä vilisevät joukkueet, tarjosivat mukavaa futisviihdettä ja sääli, että toisen oli vaan pudottava jatkosta.

Keskustelua on käyty siitä, jäikö Englannille vielä puhaltamatta yksi rankkari…No se on nyt historiaa.

Hyvä joukkue meni kuitenkin jatkoon.

Tämän astinen turnaus on ollut mielenkiintoinen. Mukana on paljon hyviä joukkueita, hyviä yksilöitä. Joukkueet pelaajat kovaa ja ilman noita älyttömiä jaloille astumisia ” stamps on the feet ” myös kaikkiaan aika rehtiä taistelua. 

Hese

Pudotuspelit  alkaneet – enää kahdeksan jäljellä (7.12.2022)

Lyhyt arvioni jokaisesta ottelusta.

Argentiina-Australia 2-1

Argentiina oli astetta parempi joukkue. Oli myöskin tehokkaampi ja vaarallisempi. Rutiinisuoritus riitti voittoon. Maestrona taas Messi, hieno sijoitus 1-0 -maalissa melkoisen mukavan syöttökuvion päätteeksi. 

Toisessa maalissa näkyi argentiinalaisten pelaajien taistelutahto. Martinez karvasi maalivahtia ja onnistui riistämään pallon ja sai sijoittaa pallon rauhassa maaliin. Pelaajan päättäväisyys napata pallo oli mahtava.

Australia ei luovuttanut ja teki myöskin kovan taistelun jälkeen 1-2 kavennuksen. Upea laukaus muutti puolustajasta suuntaa ja yllätti maalivahdin täysin. Aussit saivat vielä tämän jälkeenkin mahdollisuuden tasoittaa, mutta puolustaja ehti viime hetkellä väliin. 

Australian futikselle voi ennustaa hyvää tulevaisuutta, joukkue on juoksuvoimainen, taisteluvalmis ja myös osaava.

Hollanti-USA 3-1

Hollanti otti voiton melko rutiininomaisella pelillä. Upeinta oli yhtä maalia edeltänyt syöttöketju, 20 peräkkäistä syöttöä omille ja sitten pallo maaliin. Siinä joukkue osaa syötellä, liikkua älykkäästi ja totta kai tehokkaasti. 

Hollannin ongelma tulee jatkossa olemaan huippuhyökkääjien puuttuminen tämän vuoden joukkueessa.

USA on oikealla tiellä, hieno työ moraali näkyy kaikessa tekemisessä. Seuraavassa lopputurnauksessa saattaa horjuttaa jo eurooppalaisia joukkueitakin.

Ranska-Puola 3-1

Ranska on loistava joukkue. Kaikilla sektoreilla homma toimii upeasti. Onko puolustus riittävän tasokas jatkossa, sen näyttää aika. Griezman, Mbappe ja Giroud ovat täsmäaseita. Maaleja tulee varmasti myös jatkossa. Mbappen oikea jalka on superhyvä, Giroud minun makuuni oleva täydellinen hyökkääjä, hallitsee molemmat jalat ja ennen kaikkea pääpalloissa kookkaana pelaajana aina vaarallinen. Upea saksipotkumaali, kisojen kauneimpia, hylättiin. 

Puola taisteli minkä pystyi, mutta jos vastustaja on taidokkaampi ja tietää miten voittaa, ei Puolalle oikein jäänyt mahdollisuuksia tässä ottelussa. Hyvätasoinen peli.

Englanti-Senegal 3-0

Ei epäselvyyttä voittajasta. Englanti pelasi hyvää futista. Teki valtavan määrän juoksutyötä ja taktisesti älykkäästi, Senegalin puolustuksen selustaan, pakkien väliin ja tehokkaasti kohti vaara-aluetta. Näytti ehkä jopa helpolta.

Japani-Kroatia 1-1, rp.t Kroatialle

Hyvää, aktiivista futista pelaava Japani kohtasi inhottavan kokeneen vastustajan. Japani teki työn kentällä. Kroatia odotti jatkoaikaa ja rankkukisaa. Sinne sitten lopulta mentiin ja Kroatia sai voiton kuin ilmaiseksi. Japsien pilkut olivat kyllä niin surkeita, että harvoin näkee. Pallot sijoitettiin maalivahdin käsiin!

Uskon, että Japani on tulevaisuuden futismaa. Kroatian tulevaisuus epäselvä, nyt taisi olla ikääntyvän joukkueen ns. last chance.

Brasilia-Etelä-Korea 4-1

Brasilian futisshow! Täydellinen sirkus ekalla jaksolla. Loistavaa pelaamista, taitoa, yksilösuorituksia ja myös tällä kertaa tehokkuutta. Kaiken lisäksi aivan uskomattomia maaleja. Joukkueen tuuletukset maalien jälkeen herätti maailman laajuisesti paheksuntaa, itse en nähnyt siinä kauheasti pahaa. Joukkue on ilmiselvästi päättänyt menestyä yhdessä, maaleja juhlitaan yhdessä, jopa valmentaja yhtyy riemuun. Loistavia pelaajia, jotka pelaavat nyt yhteen, jopa Neymar. Hienoa katseltavaa.

Etelä-Korea, nyt ei voinut ylivoimalle mitään, taisteleva joukkue, joka taisteli ottelun viimeiseen sekuntiin saakka.

Marokko-Espanja 0-0, rp.t Marokolle 3-0

Espanja pelasi kuin käsipalloa, Marokon rankkarialueen eteen oli ikään kuin piirretty raja kuten käsiksessä, sen sisäpuolelle ei saa mennä ampumaan palloa kohti maalia. Hierontaa, hierontaa, juoksumetrejä valtavasti, käteen jäi vain paskaa.

Rankkarikisassa tuntui kuin Espanja olisi kopioinut Japanin rankkarit. Ei yhtään maalia, kaikki laukaukset hipsuina maalivahdin käsiin. Espanjalla ei ole tällä hetkellä maailmanluokan ratkaisijaa. 

Marokko, itsevarma, hyvin stabiili esitys. Valtava voitontahto loisti erityisesti näkyville. Pelissä ei ollut paljon edellä, pilkuilla suvereeni. 

Yksi mun suosikeista lähti laulukuoroon ja täysin ansaitusti.

Portugali-Sveitsi 6-1

Päävalmentaja Fernando Santos teki sen vihdoinkin, kyllästyi Cristiano Ronaldon käyttäytymiseen ja laittoi tämän vaihtoon. Hänen paikalleen kokoonpanoon alitettu Concalo Ramos kiitti mahdollisuutta täydellisesti iskemällä HATTRICKIN, kolme maalia. En tiedä, olenko oikeassa. Jotenkin tuntui, että Portugali oli vapautuneempi nyt, kun kaikkea ennen dominoinut Ronaldo oli sivussa. Peli-ilo oli läsnä, peli monipuolista, pelattiin eteenpäin, puolustuksen väliin kohti vaara-aluetta ja kun viimeistelytkin onnistuivat, tulos oli murhaava.

Entisenä hyökkääjänä tein sellaisen havainnon, että Sveitsin maalivahti Yann Sommer on loistava torjuja, hiukan lyhyt kuitenkin. Olisiko Portugali suunnitellut etukäteen, että pallot ammutaan ylös, ainakin neljä maalia ammuttiin alas torjunta-asentoon laskeutuneen Sommerin yläpuolelle. Ramosin ensimmäinen maali pitäisi näyttää kaikille junnupelaajille, ammu etunurkkaan YLÖS!

Sveitsi oli ulkona kuin kuu-ukko. Vastustaja juoksi vauhdilla joukkueen yli. Maali, jonka Sveitsi teki, sekin tuli toppari Pepen päästä syötettynä!

Cristiano Ronaldo !!!???

Miten maailmantähti haluaa jättää pelikentät? Käsittämätöntä itsekkyyttä, jopa ihan mautonta käyttäytymistä 37-vuotiaalta tähdeltä. En voi sietää tuollaista, enkä suosittele, että hänestä tulee yhdenkään nuoren esikuva.

MUTTA; Ikinä EI saa unohtaa herran saavutuksia. MAHTAVA ura, mahtava pelaaja parhaimmillaan. Mahtavasti omaa kroppaansa treenannut huippufutaaja, annetaanko viime kuukausien ylimielinen käytös edes osittain anteeksi….!?

Hese

Alkulohkot pelattu – lyhyt katsaus tilanteeseen (3.12.2022)

LOHKO A

Jatkoon Hollanti ja Senegal. Molemmat mielenkiintoisia joukkueita. Kumpikin pyrkii pelaamaan futista joukkueena. 

Hollannin valmennusjohto herättää muistoja, kunnioitusta ja osin myös ihailua. Pelaajamateriaali on hiukan rajoitteinen ainakin hyökkäyspelaamisen suhteen. Keskialueen Gakbo on vaarallisin pelaaja Hollannin hyökkäyspelissä. Joukkue voi yltää hyvinkin pitkälle, mutta voi myöskin viime turnausten tapaan romahtaa taas jossakin vaiheessa.

Senegal; Afrikan mestarit ovat osoittaneet, että mestaruus ei ole sattumaa. Hyvin organisoitu joukkue. Puolustus luotettava, fyysisesti erityisen vahva. Mielenkiintoinen joukkue, kumpa Sadio Mane olisi vielä mukana, tämä ryhmä voisi yltää mihin vain.

Ecuador; Minun mielestäni liian hyvä joukkue putosi jatkosta. No pelin henki on kaikille selvä, tärkeimmät ottelut pitää voittaa!

Isäntäjoukkue Qatar; Liian korkealla tasolla. Koko joukkue petti odotukset, enkä ihan kiitettävää arvosanaa anna myöskään päävalmentaja Felix Sanchezillekaan. Ex nihilo nihil!

LOHKO B

Jatkoon Englanti ja USA.

Englanti on kaikkien mahdollisuuksien joukkue. Parhaimmillaan säkenöivän hienoa futista, heikoimmillaan junnaavaa tasapaksua puurtamista. Onko valmentajan epävarmuutta vai ei, mielestäni ei ole vielä kertaakaan pelannut parhaalla mahdollisella kokoonpanolla, vai onko vain taktinen hämäys? Täydet mahdollisuudet mestaruuteen, mutta myös putoaminen USA:ta vastaan yllättäisi. Optimaalinen kokoonpano kentälle ja se saattaisi olla siinä!

USA; Olen nähnyt vain osia tämän joukkueen peleistä, joten en yritä edes arvioida mahdollisuuksia. Fyysisesti trimmattu joukkue ja tuntien jenkkien fighting spiritin, mahdollinen yllättäjä!

Wales; Iso pettymys. Materiaali rajoitteinen, mutta missä helvetissä oli taistelutahto ? Niinkin kova pelaaja kuin Gareth Bale ei voi istua kahta kautta seurajoukkueen penkillä ja tulla sitten MM-turnaukseen vahvistamaan joukkuetta.

Iran; Näin vai väläyksiä pelistä, siksi en ota kantaa.

LOHKO C

Jatkoon Argentiina ja Puola.

Argentiina selvisi alkusäikähdyksestä ja eteni hienosti jatkoon. Materiaali on rajoitteinen, mutta onnistuessaan yhtä aikaa pelaajistossa on maailmamestari ainesta. Maestro Messi paljon vartijana, tulisiko vihdoinkin KRUUNU upealle uralle.

Puola; Aina mukana lopputurnauksissa, aina melko vähäisellä menestyksellä (1974 pronssi).

Pelaa hienoa futista joukkueena, taistelutahto on kova. Nyt kun suurin tähti Lewandowski sai maalitilinsä auki MM-lopputurnauksissa, Puola saattaa yllättävää myös jatkossa. Toki vastus heti alkuun on jäätävän kova.

Saudi-Arabia; Coach Herve Renald taisi käyttää omat aseensa teatraalisella esityksellä Argentiina ottelun tauolla. 

Meksikon otteluita en ole nähnyt.

LOHKO D

Jatkoon Ranska ja Australia.

Ranska on koko turnauksen yksi voittajasuosikki. Vaikka on poissaoloja loukkaantumisten vuoksi, lahjakkaita pelaajia löytyy ryhmästä. Tärkeintä on, että löytyy myös ns. ratkaisijoita, Oliveir Giroud ja Mbappe etunenässä. Kestääkö maalivahti paineet?

Australiaa en ole nähnyt tositoimissa kuin yhdessä ottelussa. Mahtava TAISTELEVA joukkue. Argentiinaa on vaikea yllättää.

Tunisiaa en nähnyt.

Tanska oli kenties kisojen suurin pettymys. Aivan luokaton ja hengetön suoritus. Ei mitään onnistumisen edellytyksiä, no en ihmettele jos kärkihyökkääjänä pelasi Braitwaite, FC Barcelonan historian huonoin hyökkääjä.

LOHKO E

Jatkoon Espanja ja Japani.

Espanja oli parhaimmillaan loistava. Taitava, pelaava, liikkuva ja jopa tuloksellinen, maaleja syntyi. Japani ottelun toinen jakso herätti pienen epäilyn joukkueen mahdollisuuksista. Aika sormi suussa ihmeteltiin hurrikaanin lailla hyökänneen Japanin peliesitystä. Kunhan oikea, optimi kokoonpano löytyy, Espanja voi olla vaikka maailmanmestari. Loistavia nuoria pelaajia ryhmässä, tulevaisuus näyttää ainakin hyvältä.

Japani; Häikäisi Espanja ottelun toisella jaksolla. Käsittämätön nousu ” kuolleista ” henkiin. Toki ratkaisu oli sellainen, joka puhuttaa futismaailmaa vielä todella pitkään. On VAR tuomarin apuna tai EI, pallo oli varmuudella yli päätyrajan ennen ratkaisu maalin keskitystä. 1966 Geoff Hurstin maali Länsi-Saksaa vastaan puhuttaa edelleen, näin tulee käymään myös tämän maalin osalta.

Saksa; Saksan futis on syvässä lamassa, ei edes pelaajille ole enää tärkeätä ” Die Mannschaft ”, joukkue joka on ollut Saksan tavaramerkki aina. Joukkueesta löytyy taidokkuutta, mutta itse JOUKKUE on jollakin tavalla rampa.

Costa Rica; Ei näkemyksiä.

LOHKO F

Jatkoon Marokko ja Kroatia.

Marokkoa en nähnyt riittävästi ottaakseni kantaa.

Kroatia selvisi kyllä tuurilla jatkoon. Belgia hukkasi viisi päivän selvää maalipaikkaa Kroatia ottelussa, Yksi maailman parhaimmin palkatuista pelaajista Romero Lukaku, hukkasi ottelun loppupuolella 5 aivan varmaa maalipaikkaa. Käsittämätöntä. Rutiininomaisella pelillä silti jatkoon, konkarijoukkue saattaa yllättää myös jatkossa.

Belgia; Iso, iso floppi. Ei mitään henkeä, tähtimiehistö esiintyi kuin lammaslauma. Täydellinen katastrofi sanoisin. Futis on joukkueurheilua, ei yksilöitä varten, vaikka yksilöt usein ratkaisevat menestyksen.

Kanada; Sääli, että modernia futista, valtavalla latauksella varustettu joukkue jäi alkulohkoon. Nuori lupaava joukkue, mutta loppuuko into karsiutumiseen ja futis taas jää vähemmälle huomiolle ”kiekkomaassa”?

LOHKO G

Jatkoon Brasilia ja Sveitsi

Brasilia, erinomainen joukkue. Ainekset taas vaikka mestaruuteen. Saadaanko optimaalinen joukkue kasaan, loukkaantumiset ovat iso arvoitus. Richarlison teki ehkä kisojen kauneimman maalin upealla saksipotkullaan, se maali oli futistaidetta !

Sveitsi; Loistavalla yhteishengellä rakennettu joukkue selvisi sittenkin jatkopeleihin. Olen ihaillut valmentaja Murat Yakinin ja maalivahti Yann Sommerin superhienoa käyttäytymistä läpi turnauksen. Se on ollut ihailtavaa, ennen kaikkea vastustajaa ja tuomaristoa kunnioittavaa.

Serbia; Minulle pieni pettymys, mutta syy oli osittain siinä, että optimaalinen kärkipari Mitrovic-Vlahovic saatiin peliin yhtä aikaa vasta viimeisessä ottelussa, jossa molemmat myös tekivät maalin.

Kamerun; Kisojen liikuttavin hetki tuli Kamerunilta, Kun kärkimies Aboubakar puski upean maalin Brasilien verkkoon ottelun lisäajalla, siitä alkoi positiivinen show, jota en ainakaan minä unohda koskaan. Pelaaja, jolla on varoitus alla, tuulettaa maaliaan riisumalla pelipaitansa pois. Erotuomari ”joutuu” antamaan tästä varoituksen. Pelaaja ja erotuomari katsovat toisiaan silmiin, molemmat hymyilevät, erotuomari silittää pelaajaa poskelle ja vielä päälaelle, nostaa keltaisen ja sn päälle punaisen kortin. Upeampaa poistumista MM-areenoilta en ole nähnyt koskaan, liikutti syvästi.

LOHKO H

Jatkoon Portugali ja Etelä-Korea.

Portugali; Monien suosikki, minun EI. Joukkue täynnä tähtipelaajia, ei ole JOUKKUE! Yksi maailman suurimmista diivoista Cristiano Ronaldo on taas kaiken kohun keskellä. Luis Fernandez keskitti pallon maalia kohti, Ronaldo oli hyvin lähellä saada päänsä keskitykseen, ei ylettynyt pallon vaan se meni suoraan maaliin. Kuvottavinta oli ”Kristiina” tuuletus kuin se olisi ollut hänen maalinsa. EI SAATANA, näin ei voi todellinen kusipää egoisti tuulettaa. Anteeksi rumat sanat, tässä kohtaa ne ovat kohdallaan. Muuten Portugalilla on kasassa hyvä joukkue, jos puolustus pitää, hyökkäyksessä on taitoa, lahjakkuutta sekä ITSEKKYYTTÄ, joka varmaan kaatuu mun päälle kun sen toin esiin.

Etelä-Korea; En nähnyt riittävästi.

Uruguay; tasapaksua puurtamista. Osaa pelata, on hyviä pelaajia. Valitettavasti kärkipelaajat olivat jo seniori-ikäisiä, sekä Suarez että Cavani.

Ghana; positiivinen joukkue, hyvää futista pelaava kokonaisuus. 

Tässä lyhyt analyysi tähänastisesta. Eri mieltä saa olla ja pitääkin olla, minä olen nähnyt tähänastisen turnauksen näin!

Hese

MM-Qatar katselmus (25.11.2022)

Nyt kun kaikki joukkueet ovat esiintyneet turnauksessa, voidaan tehdä pieni yhteenveto turnauksen alusta. 

Ihan kaikkia otteluita en ole nähnyt, maalit toki kaikista, voi jonkun suosikki joukkue puuttua jutustani, olen siitä pahoillani.

Kuusitoista ottelua, neljä 0-0 tulosta toistaiseksi. Se ei yllätä, turnauksen alussa usein pyritään nimenomaan välttämään tappiota.

Hyvän kuvan omasta pelaamisesta antoivat seuraavat maat; Ecuador, Saudi-Arabia, Englanti, Ranska, Espanja, Brasilia, Portugali, Japani ja tappiostaan huolimatta Kanada.

Selkeästi negatiivisuuden puolelle jäivät Qatar, Senegal, Tanska, Costa Rica, Argentiina ja Saksa.

ARGENTIINA; Lähti otteluun kävelyvauhdilla. Pääsi aikaisessa vaiheessa johtoon, teki maaleja, jotka VAR-tuomiot hylkäsi. Kaikki tuntui liian helpolta. Kun Saudi-Arabia lisäsi vauhtia, Argentiina yllättyi täydellisesti. Muutamassa minuutissa taululle 1-2 lukemat, jotka pitivät ottelun loppuun asti. Sensaatio, sanon minä.

Sen verran olen hullu, että veikkaan Argentiinaa edelleen turnauksen voittajaksi. Mutta NYT sitten ei ole varaa enää nukkua tulevissa otteluissa.

SAKSA; WO IST DIE MANSCHAFFT?

JOUKKUE elää enää saksalaisten muistoissa. Näin huonoa Saksan maajoukkuetta en ole nähnyt koskaan.

ENGLANTI; 6 tehtyä maalia jakautuivat useille pelaajille. Leikittelevään tyyliin kuusi maalia on paljon. Lisäksi täydellinen pelin hallinta. Useita onnistujia samalla kertaa.

RANSKA; 4 hienoa maalia, hienosti rakennettuja tilanteita ja viimeistelyt maailman luokkaa.

Mbappe ja Giroud kumpikin todella tehokkaita, ennen kaikkea vaarallisia maalin edustalla.

ESPANJA; Seitsemän tehtyä maalia on kova luku lopputurnauksessa. Monipuolinen ja viihteellinen pelitapa ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi.

KANADA; Hävisi ottelunsa 1-0, mutta peliesitys oli mielestäni taisteleva ja hieno. Toivon, että jatkaa tulevissa otteluissa samalla asenteella ja hieman paremmalla viimeistelyllä, ottaa tärkeitä pisteitä. Hyvin positiivinen ja energinen kokonaisesitys.

Jalkapallo kehittyy edelleen, ei toki kaikkien maiden osalta. Ottelut ratkaistaan molempien maalien edessä, ennen kaikkea menestyvän joukkueen pitää onnistua pelitilannenopeudessa. Olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja valita tilanteeseen oikea ratkaisumalli. 

SIITÄ SYNTYY VOITTAMISEN KAAVA!

Hese

Hesen nostot mielenkiintoisista pelaajista – seuraa heitä (19.11.2022)

Tein pienen retken joukkueiden pelaajalistoille ja kaivoin sieltä esiin itselleni kiinnostavampia nimiä. Mukaan vain sellaisia nimiä, joiden olen nähnyt viime aikoina pelaamassa omassa joukkueessa. Kisoissa on mukana 32 joukkuetta, jokaisessa nimetty 26 pelaajaa. Kaikille lienee selvää, että otanta on ns. sinnepäin, omien mahdollisuuksien mukaan siis kasattu kokoon. No yritetään ja katsotaan, miten onnistui.

SENEGAL; 

EDOUARD MENDY, Chelsea, maalivahti, 194 cm ja 93 kg. Fyysisesti vahva maalivahti. Erinomainen torjuja ja selviytyy myös hyvin keskityspalloista. 

KALIDOU KOULIBALY, Chelsea puolustus pelaaja. Hyvin fyysinen toppari. Atleettinen mutta kuitenkin ketterä. Pelaa myös pallollisena hyvin.

SADIO MANE, Bayern München. Erittäin vaikea pysäytettävä sekä pallollisena että pallottomana. Erinomainen vainu liikkua tilanteisiin, jotka johtavat maalintekosektorille. Järkevä liikkeissään, ei hukkaa turhaan energiaa.

HOLLANTI;

DENZEL DUMFRIES, Inter. Joukkuepelaaja, todellinen työmyyrä. Parhaimmillaan oikealla laidalla.

STEFAN DE FRIJ, Inter. Loistava mies vartija. Serie A parhaimpia toppareita, pitää oman miehensä irti palloista.

VIRGIL van DIJK, Liverpool, 193 cm ja 92 kg. Joukkueensa POMO. Kaksinkamppailuvalmius loistoluokkaa. Ilmapalloissa erityisen vahva. Hallitsee myös pelin avaukset.

FRENKIE de JONG, Barcelona. Liikkuva pelaaja, puolustaa tunnollisesti. Lähtee riistojen jälkeen usein voimakkaalla tempokuljetuksella hyökkäykseen. Kunhan oppii vielä hyödyntämään maalipaikat, suurpelaajana silloin valmis.

CODY GAKBO, PSV. Monipuolinen pelaaja, joka selviää tehtävistään useilla pelipaikoilla. Saako tässä turnauksessa mahdollisuuden?

ENGLANTI

JORDAN PICKFORD JA AARON RAMSDALE

Englannilla on mukana kaksi huippuluokan maalivahtia. Pickford aloittanee, Ramsdale valmiina paikkaamaan, jos tarvetta tulee. Molemmat erinomaisessa vedossa. Ramsdale ehkä loistanuthiukan enemmän Arsenalin huippuvireen vuoksi.

JOHN STONES Manchester City. Luotettava puolustuspelaaja, erityisen hyvä pallollisena pelaajana. Itsevarma.

KIERAN TRIPPIER, Newcastle. Monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan kummalla laidalla tahansa. Ehkä hiukan ailahteleva, parhaimmillaan erinomainen.

JUDE BELLINGHAM, Dortmund. Nuori, monipuolinen ja lahjakas pelaaja, pallollisena aktiivinen, haastaa mielellään.

PHIL FODEN, Manchester City. Monipuolinen ja taitava, hyvä harhauttaja. Osaa tehdä myös maaleja. Mahtava vasen jalka. Lyö kroppaa kaksinkamppailuissa likoon. Pidän erityisesti hänen pelistään.

JACK GREALISH, Manchester City. Pelaaja minun makuuni, jatkuva uhka vastustajan puolustukselle. Kunhan löytää viimeistelyissään tehoa, on yksi maailman kovimmista vasemman laidan pelaajista.

HARRY KANE, Tottenham. 75 maaottelua, 51 maalia kertoo hyvin paljon pelaajan merkityksestä omalle joukkueelle. Tekee kovasti duunia kentällä ja viimeistelee melko hurjalla tahdilla.

ARGENTIINA;

LISANDRO MARTINEZ, Manchester United. Pienikokoinen, mutta kivenkova toppari. Äärimmäisen railakas katkoja. Jakelee myös hyviä, avaavia syöttöjä.

CHRISTIAN ROMERO, Tottenham. Kovaotteinen katkoja, taitava pallollisena, pitää pallon omilla.

JULIAN ALVAREZ, Manchester City. Pystyy pelaamaan sekä laidalla että keskellä. Suoraviivainen pelaaja.

LAUTARO MARTINEZ, Inter. Kova liikkumaan. Taisteleva hyökkäyspään pelaaja. Tehokas, maali joka toisessa maaottelussa.

LIONEL MESSI, PSG. Ei tarvinne esittelyä. Minun mielestäni maailman kaikkien aikojen kovin ja taitavin pelaaja. Hallitsee jalkapallon kaikki osa-alueet.

PUOLA;

ROBERT LEWANDOWSKI, FC Barcelona. Puolan tasoisessa joukkueessa tehnyt saldot 134 maaottelua, joissa 76 maalia. Melkoisen upea saldo. Todellinen MAALINTEKIJÄ, vaikka ei ole MM-turnauksissa onnistunut maalinteossa.

RANSKA;

AURELIEN TCHOUAMANI, Real Madrid. Hakemassa läpimurtoa kv. eliittiin.

KINGSLEY COMAN, Bayern München. Päättäväinen ja nopea etenijä. Erityisen vahva 1 v 1 tilanteissa.

OUSMANE DEMBELE, FC Barcelona. Nopea, taitava, vahva 1 v 1, osaa maalinteon, mutta suoritusvarmuus heittelee illasta toiseen.

KYLIAN MBAPPE, PSG. Supertähti. Erityisen nopea ja päättäväinen yksilö. Osaa myös maalintekemisen. Nuorella iällä diivan elkeet, kestääkö pää supertähteyttä ?

TANSKA;

SIMON KJÄR, AC Milan. Tanskan puolustuksen selkäranka. Rauhallinen esimerkkipelaaja koko miehistölle.

CHRISTIAN ERIKSEN, Manchester United. Joukkueen Sielu, sai sankariviitan EM-turnauksen tilanteessa, jossa hänen sydämensä pysähtyi kesken Suomi ottelun. Hämmästyttävä paluu huipputasolle.

ESPANJA;

AYMERIC LAPORTE, Manchester City. Puolustuksen johtaja, rauhallinen ja pallovarma pelaaja. Raamikas pelaaja 191 cm ja 86 kg. Hyvät avaukset.

PEDRI, FC Barcelona. Lahjakas ja monipuolinen pelaaja. Puolustaa tunnollisesti, liikkuu valtavasti. Hyvä pelintekijä ja haistaa myös hyvin maalipaikat. Tulevaisuuden huippu?

GAVI, FC Barcelona.  Lujatahtoinen, räiskyvä persoona. Pienestä koostaan huolimatta ei suostu häviämään kaksinkamppailuja. Osaa silti myös pallollisen pelaamisen. 

RODRI, Manchester City. Loistava joukkuepelaaja. Hieno katkoja, pallollisena erinomainen pelin avaaja, hyvät laukaukset.

SAKSA;

MANUEL NEUER, Bayern München. Raamikas, tyylikäs ja rauhallinen torjuja. Koostaan huolimatta refleksitorjuja. Monipuoliset avaukset.

ANTONIO RÜDIGER, Real Madrid. Hyvin atleettinen futaaja. Voimakas ja räjähtävä yksilö. Erityisen hyvä ilmassa. Taitava myös pallollisena.

JOSHUA KIMMICH, Bayern München. Erityisen trimmattu kroppa, kova katkomaan ja heti valmis vastaiskuun. Pelin painopisteen kääntäjä parhaimmasta päästä. Omaa myös erinomaiset laukaukset ja erikoistilanteissa vaarallinen.

JAMAL MUSIALA, Bayern München. Loistavan tekninen pelaaja. Hallitsee pallon myös ahtaassa tilassa. Saako peliaikaa?

LEROY SANE, Bayern München. Räjähtävän nopea, molempijalkainen. Vaatii hiukan malttia peliin, jotta ei hukkaisi maalipaikkoja. 

SERGE GNABRY, Bayern München. Suoraviivainen ja monipuolinen ratkaisija, laukoo hyvin molemmilla jaloilla. 36 maaottelua, näissä 20 maalia on melkoisen kova saldo.

JAPANI;

TOMIYASU, Arsenal. 188 cm ja 84 kg, raamikas pelaaja. Laitapakki tai toppari. Juoksuvoimainen, erinomainen 1 v 1 tilanteissa.

BELGIA;

THIBAULT CORTOIS, Real Madrid. Todellakin raamikas veskari, 201 cm ja 96 kg. Hallitsee ilmatilaa omalla rankkarialueella mutta on myös hämmästyttävän hyvä lähitorjuja. 

KEVIN de BRUYNE, Manchester City. Mahtava pelaaja, puolustaa tunnollisesti ja monipuolisesti, taklaa ja raapii. Hieno pelintekijä, huippuluokan tempokuljettaja, osaa myös maalinteon. Pelaaja minun makuuni.

KROATIA;

LUKA MODRIC, Real Madrid. Joukkueensa sielu, pomo. Jakelee palloja omille, erinomainen pelintekijä edelleen.

BRASILIA;

EDER MILITAO, Real Madrid. Nopea ja terävä. Pystyy pelaamaan sekä laidalla, että keskellä. Ehkä hiukan ailahteleva.

CASEMIRO, Manchester United. Joukkueen pelin tasapainottaja.  Vahva kaksinkamppailuissa. Osaa myös pallollisen pelaamisen, jakelee pallot omille. Joukkuepelaaja.

NEYMAR, PSG. Taitava jakapalloilija, hallitsee pelin hienoudet. Taitava harhauttelija ja pallon kuljettaja. Ärsyttää vastustajaa, filmaa ja kieriskelee. Hyvä maalintekijä, TÄHTI!

VINICIUS JR. Real Madrid. Räjähtävän nopea. omaa jo diivan elkeet, onnistuuko lopullisessa läpimurrossa? Kaikki huippuyksilön ominaisuudet olemassa. Henkinen kantti?

SERBIA;

ALEKSANDER MITROVIC, Fulham. 189 cm ja 90 kg. Raamikas, suoraviivainen maalintekijä. 76 maaottelua joissa 50 maalia kertoo paljon. Takoo maaleja myös Englannin pääsarjassa Fulhamin paidassa. Inhottava maalin edustan pelaaja.

DUSAN VLAHOVIC, Juventus. Isokokoinen, kuitenkin nopea ja ketterä. 190 cm ja 75 kg.  Myös hänellä mahtavat tehot maajoukkueessa 16 ottelua ja 8 maalia.

SVEITSI;

YANN SOMMER, Mönchengladbach. Yksi suosikki maalivahdeistani. Vain 183 cm mutta ponnistusihme.  Nopeat reaktiot. Jallaa avaa taitavasti, ei huiski palloja katsomoon.

KAMERUN;

CHOUPO-MOTING, Bayern München. Raamikas 191 cm ja 90 kg. Isokokoinen ja vahva, hienoa nähdä onnistuuko MM-tasolla. Bundesliigassa ollut pirteämpi kuin aikoihin.

PORTUGALI;

DIEGO COSTA, Porto. Nopea ja ketterä, hyvä pallollinen tekniikka.  Avaukset poikkeuksetta omille.

JOAO CANCELO, Manchester City. Harvinaisen taitava pallollisena takapään pelaajana. 

RUBEN DIAS, Manchester City. Monipuolinen ja taitava toppari. Hyvä oikea-aikainen taklaaja puolustuspelissä.

BRUNO FERNANDEZ, Manchester United. Erittäin hyökkäävä pelintekijä. Osaa jaella ratkaisevia syöttöjä. Hallitsee myös itse maalinteon.

BERNARDO SILVA, Manchester City. Ikiliikkuja kentällä. Hallitsee palloa myös kovassa prässissä. Aggressiivinen prässääjä, hämmentää aktiivisuudellaan vastustajan puolustajia.

CHRISTIANO RONALDO, Manchester United. OSAA FUTIKSEN, MUTTA???!!! Kusiko yksinkertaisesti omille nilkoille ennen kisoja alkua häiriö käytöksellään seurassa????

URUGUAY;

RONALD ARAUJO, FC Barcelona. Erinomaiset ominaisuudet huippupelaajaksi, pärjää laidalla ja keskellä. Voimakas ja päättäväinen kaksinkamppailuissa. Hyvä ilmatiloissa, myös erikoistilanteissa vaarallinen. Pelaaja minun makuuni.

FEDERICO VALVERDE, Real Madrid. Esimerkillinen pelaaja. Puolustaa tunnollisesti ja pitää pallon omilla. Erinomainen laukaisutekniikka.

DARWIN NUNEZ, Liverpool. Nuori ja lupaava pelaaja. Räjähtävän nopea, suoraviivainen. 

LUIS SUAREZ, Nacional. Ei voi unohtaa, ehtiikö vielä?

Tässä tämä paketti, ei ihan helppo koota. Toivottavasti edes joillekin löytyy näistä herroista katseltavaa.

ODOTELLAAN YHDESSÄ HIENOA TURNAUSTA, TOIVOTAAN, ETTÄ KISAISÄNTIEN YLLÄTTÄVÄT PÄÄTÖKSET EIVÄT JOHDA RAUHATTOMUUKSIIN!!!

Hese

Jalkapallon MM-lopputurnaus Qatarissa (16.11.2022)

Sunnuntaina alkaa maailman seuratuin urheilutapahtuma, jalkapalloilun MM-lopputurnaus Qatarissa. Nyt en uskalla väittää, että tämä turnaus on suosituin tai seuratuin. Niin paljon on tullut soraääniä siitä, että Qatar sai kisojen järjestämisoikeudet korruption avulla. Kisäisäntää syytetään myös orjatyövoiman käytöstä stadionien rakennustyömailla. Lisäksi valtavasti on herättänyt ihmetystä suuresta määrästä menehtyneitä rakennustyöläisiä turvatoimien laiminlyöntien vuoksi.

Qatar on myös järkyttävän vahva kannassaan homoja ja lesboja vastaan. Heitä EI yksinkertaisesti hyväksytä maassa ja heidän keskinäiset suhteensa ovat lailla kielletyt.

Paljon on tullut julkisuuteen, jopa futisaktiiveja, jotka sanovat boikotoivansa kisoja mainittujen syiden takia. Ymmärrän boikotoivia ihmisiä. Pitäisikö itsekin jättää kisat seuraamatta television välityksellä. Minun mielestäni EI, ja jos joku on eri mieltä, kysyn miksi minun tavallisen suomalaisen ja turkulaisen pitäisi niin tehdä. Olen ihminen, joka hengittää futista, olen poliittisesti riippumaton, enkä omassa elämässäni ratkaise ihmisen arvoa sen mukaan, mikä on hänen rakkautensa kohde, onko se omaa sukupuolta oleva vai EI. En hae tällä päätöksellä itselleni hyväksyntää, enkä tarvitse ääniä tulevissa poliittisissa vaaleissa. Olen yksinkertaisesti futisjätkä, enkä aio miellyttää ketään, enkä vetää mitään tiettyä roolia katsojana.

Aion katsoa kaikki itseäni kiinnostavat ottelut. Kerrankin lähetysajat ovat suomalaisille inhimilliset. Otteluiden lähetysajat ajat TV:ssa ovat 12,15,18 ja 21. Siis parhainta aikaa seurata pirteänä ja virkeänä otteluita.

Minua kiinnostavat joukkueet eri syistä kuin ehkä monia muita. Minulle ovat tärkeitä eri maiden futishistoriat, pelaajapersoonat eli huippuyksilöt ja tietysti valmennus. Pidän hyökkäysvoittoisesta jalkapallosta. Pelipaikkakohtaisesti seuraan AINA erityisen tarkasti maalivahteja, keskuspuolustajia, joukkueen pelintekijöitä ja tietysti kaikkia kärkipelaajia.

Suosikit

Minun suosikkijoukkueeni maailmanmestariksi ovat tässä; Argentiina, Brasilia, Portugali, Espanja ja Englanti. Jonkun näistä uskon voittavan mestaruuden.

Haastajaryhmään olen lokeroinut seuraavat maat.

Hollanti, Kamerun, Senegal, Saksa, Uruguay ja Serbia.

On hiton vaikea olla ennustaja, koska esimerkiksi Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan karsintoja en ole seurannut. Arvioni perustuvatkin asiantuntijoiden kommentteihin ja Euroopan kärkiliigoissa pelaaviin yksilöihin.

Eniten seuraan Englannin liigaa, Espanjan La Liigaa, ajoittain Saksan Bundesliigaa ja Italian Serie A.ta.

Aika hyvä näkemys huippupelaajista on kyllä syntynyt näidenkin lähteiden kautta.

Huippupelaajien määrä on lisääntynyt jatkuvasti. Nyky valmennus tuottaa huippuyksilöitä. Eri pelipaikoille löytyy erityyppisiä yksilöitä. Kookkaita ilmatilan hallitsijoita, nopeita, taitavia pallonkäsittelijöitä, vahvoja pallon kuljettajia ja kaiken lisäksi kliinisiä ratkaisijoita.

Minä odotan kisoja suurella mielenkiinnolla.

Kruunaako Lionel Messi tai Christiano Ronaldo huikean uransa maailmanmestaruuteen tai turnauksen maalikuninkuuteen? Molemmilta puuttuu maailmanmestaruus.

Hese

Lähestyvät futiksen MM-kisat

Nyt ei oikein kukaan tiedä, mitä on odotettavissa. Käsittämättömän outo ajoitus turnaukselle on hämmentävä ja turnauksen seurauksia saadaan sitten ihmetellä kevään aikana.

Kisat pelataan keskellä eri maiden sarjoja, uskomatonta. Ystäväni Marko ”Rapa” Rajamäki kirjoittaa Urheilulehdessä, että ei usko tämän vaikuttavan turnauksen tasoon. Olen täysin samaa mieltä, mutta… turnauksella saattaa olla järisyttäviä vaikutuksia eri maiden pääsarjoihin keväällä. Pelaajat ovat väsyneitä, jotkut menestyksestä haltioissaan, suurin osa suuresti pettyneitä. Fysiikka on kovalla koetuksella, samoin silloin mennään myös henkisellä tasolla äärirajoille.

Minun suosikkini maailmanmestariksi on Argentiina. Tämä ehkä enemmän tunteellisella tasolla. Toivon, että mielestäni kaikkien aikojen paras jalkapalloilija Lionel Messi saa uralleen lopullisen ARVOISENSA KRUUNUN.

Argentiinalla on kovia haastajia, Brasilia, Portugali ja Ranska ainakin. No miksei Saksa? Saksan Die Manschaft ei enää toimi, saksalainen ” kone ” on kohdannut sen totuuden, että pelaajat alkavat olla yksilöitä, ajattelevat omaa uraansa enemmän kuin maajoukkueen menestystä. Siksi en pidä enää Saksaa suosikkina.

Ranska on ikuinen kysymysmerkki, oltiin 2010 Pariisissa MM-lopputurnauksen aikana, tv näytti vuorokauden ympäri sitä, kun pelaajat protestoivat valmentaja Domenechia vastaan, menivät käytännöllisesti sanottuna lakkoon. Ennennäkemätöntä tuolla tasolla. Silloin luovuin Ranskan fanituksesta. 

Kisojen maalikuningas saattaa olla Kylien MBappe, mutta jo nostalgian takia toivon, että kaksikko Messi ja Christiano Ronaldo jakaisivat maalikuninkuuden, molemmat saisivat lopullisen SUUREN ARVOSTUKSEN ihmisten silmissä. Ja kuten varmasti on tullut jo selväksi, minä olen Messin mies.

Olisiko kisat pitänyt antaa Qatarille?

Mielestäni ei, mutta mitä sille nyt enää voi. Siellä ne viedään läpi. En osaa boikotoida kisoja, katson kaikki ne ottelut, jotka aikatauluuni sopivat. Kisojen ohjelman takia en muita tapahtumia aio sivuttaa. 

Qatar, Ecuador, Iran, Saudi-Arabia, Australia, Tunisia, Costa Rica, Kanada ja Marokko eivät sytytä minua millään lailla, mutta aina joku yllättää, kuka mahtaa olla nyt tässä turnauksessa.

MUTTA; NAUTITAAN FUTIKSESTA KUKIN TAVALLAAN JA OMAN SUOSIKKINSA OSALTA!

Hese