Onko tässä enää mitään järkeä?

Suomen ja Turun koronatilanne on parantunut reippaasti ollen silti edelleen huolestuttavalla tasolla. Valtiovalta painoi paniikkinappulan pohjaan THL:n ”laskuharjoituksesta” ja siirsi jopa kuntavaaleja. Koronakriisin hoito on ollut tempoilevaa ja tapahtumanjärjestäjien vinkkelistä ennakoimatonta. Jalkapalloa pelataan tyhjille katsomoille samalla kun muualla ulkotiloissa juhlitaan. Ei mitään pois jo ennestään vaikeuksissa olevalta ravintola-alalta, vaan tolkku mukaan urheilutoimintaan kohdistuviin rajoituksiin!

Valtio-omisteisen Finnairin tytäryhtiö Aurinkomatkat ilmoitti toimitusjohtajansa suulla, ettei se aio enää noudattaa hallituksen asettamia matkustussuosituksia. Kova lausunto, mutta perusteluineen menee jakeluun. Kannattaa lukea. Ihmiset noudattavat suosituksia niin kauan kuin kokevat niissä olevan järkeä. Näin ainakin suurin osa meistä, ja siltä loppuosalta ei sitten voi mitään odottaakaan. Tämän tason ulostulo antaa vaikutelman laajemmastakin oireilusta.

Jalkapalloa on pelattu Turussa tyhjille katsomoille, vaikka jokivarsi on samaan aikaan täynnä kuin Turusen pyssy ja ravintoloiden terasseilla tungosta. Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki 11. toukokuuta päätöksen, jonka mukaan suurin sallittu kokoontumisten osallistujamäärä on 10 henkilöä. Päätös on voimassa 15.-31. toukokuuta. Mahtaako koronavirus osata erotella omaan laskuunsa viihtyvät ja valvottuihin tapahtumiin ”kokoontuneet” toisistaan. Hiukan epäilen. Ensimmäisessä ei ole kontrollia, toisessa on.

Yhteistyöllä parhaaseen lopputulokseen

Ihmiset eivät lakkaa olemasta hallituksen tai aluehallintoviraston päätöksellä. Kaunis kesäkeli tuo väkeä taatusti yhteen. Onneksi riskiryhmiin kuuluvat ovat tavallani saaneet ainakin ensimmäisen koronarokotteensa. Viime kesästä jäi seuroille taatusti hihaan paljon ymmärrystä siitä, miten ottelutapahtuma järjestetään turvallisesti yhteistyössä viranomaisten kanssa. Voisiko tuota oppia nyt hyödyntää kaikkien iloksi? Hölmöiksi koetut rajoitukset vievät ihmisiltä halun noudattaa tarpeellisiakin.

Erilaisten pykälien ja hallintohimmelien taakse piiloutuminen ei anna hyvää kuvaa maan hallituksen asiasta vastuullisista päätöksentekijöistä. Ministerit voinevat ohjailla poliittisesti valittujen paikallisvirkamiesten linjauksia tehokkaasti, kuten ennenkin. Rumasti sanottu, mutta arkirealismia. Jalkapallo-otteluiden yleisötilat kyetään rajaamaan niin yleisömäärän kuin katsomoissa tapahtuvien kontaktienkin osalta hyvin. Olisiko jo aika nähdä metsä puilta ja käyttää maalaisjärkeä?

Ja sitten kolikon toinen puoli. Vapaus tuo vastuun mukanaan myös katsojille. Itsestä ja toisista. Kun katsomot vihdoin joskus avataan, pidetään yhdessä huoli siitä, etteivät ne sulkeudu oman piittaamattoman käytöksen takia. COVID-19 -pandemia on kaikkea muuta kuin ohi. Ja päättäjät, nyt valot päälle ja katsomot rajoitetusti auki! Seuratoimijoissa teillä on motivoitunut ja osaava yhteistyökumppani.

Eero Wallin
kunniapuheenjohtaja
Tepsiläiset ry