Heikki Suhosen elämäkerta on ilmestynyt

Kunniajäsenemme Heikki Suhosen elämäkerta ”Super-Hessu – Maalikuningas” on ilmestynyt 29.7.2019.

Turkulainen teinipoika marssi mestareiden joukkoon. Yhdellä puolella oli Timo Nummelin, kahden lajin huippulahjakkuus. Toisella laidalla tuijotti Tommy Lindholm, Suomen A-maajoukkueen tähtihyökkääjä. Heikki Suhosta ei kuitenkaan kylmännyt. Hän alkoi tehdä maaleja – enemmän kuin kukaan muu koskaan aiemmin tai myöhemmin.

– Silloin meitä oli katsomassa viisi tuhatta ihmistä – ja silti jotkut olivat vähän pettyneitä. Niinä vuosina joukkue todellakin kiinnosti. Siinä oli persoonia, jotka piti nähdä. ”Hessun” kohdalla tietysti kyseltiin, montakohan maalia hän sinä päivänä tekisi, Nummelin kertoo kirjassa.

Suhonen muistelee aikalaista kulttuuria, jossa kaikki eivät eläneet huippu-urheilijan ihanteiden mukaisesti. Hän raottaa verhoa legendaaristen suomalaispelaajien arkeen sekä jalkapallokulttuurin nurjiinkin puoliin. Hän kertoo kohua herättäneistä potkuistaan A-maajoukkueesta sekä TPS:n päävalmentajan paikalta.

Ennen kaikkea hän kertoo ennätyksestä, jota ei ehkä rikota koskaan.

Vuosina 1900-2000, sadan vuoden aikana, vain 211 pelaajaa koko maailmassa teki yli kaksi sataa pääsarjamaalia. 206 osumallaan Suhonen on yksi heistä ja kotimaisen jalkapallon kaikkien aikojen maalikuningas. Veikkausliigan parhaan maalintekijän palkinto tunnetaankin Heikki Suhonen -palkintona. Hänen uransa on 40 vuoden matka läpi suomalaisen jalkapallohistorian.

– Hän pelasi aina todella kovissa joukkueissa, aivan Suomen huipulla. Silti hän oli koko ajan merkittävä vaikuttaja pukukopissa. Hän piti yllä ilmapiiriä ja oli aina niitä, joita muut kunnioittivat, kertoo turkulaisen maalitykin viitan Suhoselta perinyt Marko Rajamäki.

Mielipiteet aina jakanut Suhonen muistetaan tulisieluisena pelaajana, joka antoi kentällä palautetta jopa katsomoon. Hänestä tuli Turun Palloseuran huippuvuosien keulakuva ja nelinkertainen Suomen-mestari, joka edusti TPS:n lisäksi pelaajana myös HJK:ta. Ulkomailtakin tuli tarjouksia, joista hän kuitenkin yllättäen kieltäytyi. Päävalmentajana hän työskenteli pääsarjatasolla muun muassa TPS:ssä sekä kulttimaineeseen nousseessa Finnairin Palloilijoissa.

Heikki Suhosen tarinan on kirjoittanut turkulainen urheilutoimittaja Matias Strozyk. Kirjan on kustantanut Readme.fi Oy ja sen voi ostaa hyvinvarustetuista turkulaisista kirjakaupoista.

Tämä teos löytää varmasti paikkansa Tepsiläisten käsissä ja kirjahyllyissä!

Kirjan voi tilata suoraan myös kustantajalta: https://www.readme.fi/kirja/super-hessu-kaikkien-aikojen-maalitykki/